جینوفوبیا چیست؟

جینوفوبیا چیست؟
جینوفوبیا به ترس از رابطه جنسی گفته میشود به طوری که افراد از انجام رابطه جنسی وحشت دارند. فرد مبتلا به جینوفوبیا یا از تمام اعمال جنسی هراس دارد و یا تنها از دخول می ترسد. مانند تمام فوبیاهای دیگر، جینوفوبیا در بیشتر موارد پس از یک ترومای شدید به وجود میآید. در افراد مختلف، گاهی اوقات این ترس و فوبیا آنقدر شدید است که زوجین احتمال دارد تا سالها پس از ازدواج هنوز هم رابطه جنسی و زناشویی برقرار نکرده باشند.ترس های دیگری که در رابطه جنسی هستند عبارتند از:
ژیمنوفوبیا: هراس از برهنگی خود یا دیدن تن برهنه فرد مقابل
کویت فوبیا: ترس از نزدیکی و مقاربت
نازوفوبیا: ترس از ابتلا به بیماری یا ویروس
هتروفوبیا: ترس از جنس مخالف
توکوفوبیا: ترس از بارداری یا زایمان
هیفوبیا: ترس از لمس شدن و لمس کردن
عوامل شکل گیری جینوفوبیا
جینوفوبیا می تواند ناشی از فرهنگ، روش های تربیتی، تجاوز و آزار جنسی و بسیاری موارد دیگر باشد. ابتلای زنان به جینوفوبیا، معمولاً به خاطرات و تجربیات تلخ آنان در گذشته برمی گردد، که از آن ها می توان به شنیدن خاطرات تلخ دیگران از رابطه جنسی، دیدن روابط زناشویی ناسالم والدین، افسردگی، آزار جنسی کودکان، تجاوز جنسی یا آزار های جنسی و ازدواج های اجباری سبب به تعویق انداختن رابطه زناشویی و ترس از دخول اشاره کرد. همینطور در برخی از فرهنگ ها و آموزه های دینی نیز گاهی روش های تربیتی باعث ایجاد ترس از رابطه جنسی می شوند. گاهی جینوفوبیا در رابطه با احساس عدم اطمینان نسبت به بدن و ظاهر و ضمنا نگرانی هایی در خصوص سلامتی و بیماری است. لازم به ذکر است که گریه زنان بعد از رابطه جنسی ربطی به جینوفوبیا ندارد و دلایل دیگری از جمله اضطراب باعث این واکنش می شود.
عدم اعتماد به نفس نسبت به ظاهر و موارد دیگر نیز در این ترس نقش دارند که در ادامه به چند مورد مهم آن اشاره خواهیم کرد:
-
ترس از ابتلا به بیماری های جنسی
برخی بیماری ها همچون ایدز و هپاتیت از راه جنسی قابل انتقال می باشند. بسیاری از افراد حتی با وجود کاندوم و انجام آزمایشات تشخیص بیماری های مقاربتی، حاضر به پذیرش سلامت طرف مقابل خود نیستند و نگران مبتلا شدن به بیماری ها می باشند. این مسئله باعث می شود به نظرشان این رابطه پر خطر بیاید و ارزش امتحان کردن نداشته باشد و رابطه جنسی را ترک کنند.
-
سندروم ترومای تجاوز
افرادی که قربانی تجاوز جنسی می شوند مشکلات روحی و ناراحتی های بسیاری را پس از این اتفاق تجربه می کنند. این سندرم می تواند ماه ها و سال ها فرد را درگیر خود سازد و واکنش های شدید روحی و روانی را برای فرد به همراه داشته باشد. این مسئله می تواند باعث ترس فرد از داشتن رابطه جنسی در بزرگسالی گردد.
-
داشتن اضطراب
برخی افراد که تجربه رابطه جنسی نداشته اند از این نگران هستند که نتوانند در این رابطه خوب ظاهر شوند و فرد مقابل را راضی کنند. در بیشتر موارد این ترس بسیار خفیف است اما در برخی موارد که بسیار نادر می باشد این اضطراب بر روی عملکرد فرد تاثیر می گذارد و باعث می شود فرد از رابطه جنسی ترس داشته باشد و از آن اجتناب کند.
-
مشکل واژینیسموس
واژینیسموس یا واژینیسم به انقباض غیرارادی عضلات اطراف واژن گفته می شود. این واکنش به صورت غیر ارادی است و از ورود هر جسم خارجی به واژن جلوگیری می کند. این حالت باعث می شود دخول برای فرد بسیار دردناک باشد و فرد تن به رابطه جنسی ندهد.
-
ترس های مذهبی و فرهنگی
در برخی فرهنگ ها و یا مذاهب فعالیت جنسی امری مذموم و قبیح است. فردی که تحت تاثیر این افکار قرار می گیرد به رابطه جنسی به شکل گناه می نگرد و جرات سنت شکنی را در خود احساس نمی کند و این مسئله به ترس او از رابطه جنسی می انجامد.
چگونه جینوفوبیا درمان می شود؟
مقابله با جینوفوبیا کار دشواریست. خیلی از افراد احساس شرم و خجالت از مطرح کردن چنین مشکلی دارند ولی درمان این اختلال، خوشبختانه موفقیت آمیز است و نتیجه ی آن ارزش تحمل کردن پروسه ی هیجانی اش را دارد. برای درمان جینوفوبیا باید از درمانگرهای جنسی یا سکس تراپیست ها کمک گرفته شود. درمان این بیماری کار ساده ای نیست اما انجام شدنی است. اکثر افرادی که به جینوفوبیا مبتلا هستند برای درمان خود، جلسات درمانی را دنبال می کنند. در درجه اول، جینوفوبیا با روان درمانی انجام می شود، که به گفتوگوی درمانی نیز مشهور است. رایج ترین روشهای روان درمانی قرار گرفتن در معرض درمانی و رفتار درمانی است که برای معالجه ژنیوفوبی استفاده می شود. همچنین امکان دارد بعنوان بخشی از برنامه درمانی ژنیوفوبی از داروها استفاده شود.
۱. سکس تراپی:
یکی از روشهای درمان جینوفوبیا اغلب توسط سکس تراپیست میباشد. سکس تراپیست ها، متخصصهاییاند که بهطور گسترده آموزشهایی دیدهاند و مهارت کافی در رفع مسائل و مشکلات جنسی کسب کردهاند. در صورتی که واژینیسموس علت ترس از دخول باشد، سکس تراپ به خانم در درمان این مورد کمک میکند تا زوجین بتوانند به راحتی رابطه زناشویی و دخول داشته باشند. همینطور برای داشتن رابطه جنسی لذت بخش و خوب، راهها و روشهایی را برای زوجین توضیح میدهد و به آنها اطلاعاتی میدهد تا از درد و… نترسند و در حین رابطه آرامش داشته باشند.
۲. درمان شناختی رفتاری( CBT):
در این روش درمان جینوفوبیا با استفاده از صحبت کمک میکنند تا اضطرابتان را درک و کنترل کنید. این نوع درمان میتواند به صورت فردی یا گروهی انجام شود و معمولاً هفتگی میباشد و هفتهها یا ماهها روند درمان طول میکشد. بهطور کلی، این روش فرمی از شناخت- رفتار درمانی محسوب میشود. درمانگر در روش درمانی شناختی رفتاری متمرکز بر طرز تفکر و الگوهای فکری درمانجو میشود و الگوهای فکر و اعتقادات اشتباه را شناسایی میکند و به درمانجو کمک میکند تا اصلاح شود. به طورمثال درمانگر به درمانجو کمک میکند تا اگر او اشتباهاً فکر میکند که رابطه جنسی، یک عمل منفی و آزاردهنده است یا قرار است درد بسیار زیادی را متحمل شود، این افکار را اصلاح کند.
چنانچه اختلال خود زشت پنداری یا سایر فوبیاها علت ترس از دخول، باشد درمانگر به درمانجو کمک میکند تا این موارد درمان شوند و ترسی که درمانجو از دخول دارد، رفع شود. در صورتی که کمبود اعتماد به نفس یکی از دلایل ترس از دخول باشد درمانگر کمک میکند تا اعتماد به نفس و احساس خودباوری شخص تقویت شود و در نتیجه کمتر به استرس و اضطراب مبتلا شود. اگر شما نیز ترس از دخول یا رابطه جنسی دارید و به جینوفوبیا مبتلا هستید، توصیهی ما اینست که از روانشناسان بالینی کمک بگیرید تا زندگی مشترکتان با مشکلی مواجه نشود و شما هم مثل سایر زوجین بتوانید، سکس لذت بخشی را تجربه کنید و افکار منفی و مسائل روحی و روانی مانند اضطراب شدید را درمان کنید.
۳. داروها:
روان درمانی که از دیگر روشهای درمان جینوفوبیا به شمار میرود معمولاً به تنهایی در معالجه زنان و زایمان بسیار مؤثر میباشد ولی علاوه بر آن ، میتوان گاهی اوقات از داروهای طراحی شده برای کاهش احساس اضطراب یا حملات هراس ناشی از ژنیوفوبی استفاده کرد. چنین واسطه هایی فقط در زمان شروع درمان باید استفاده شود تا بتوانند به سرعت بهبودی شما کمک کنند. همچنین از این داروها میتوانید به صورت کم و کوتاه استفاده کنید. در درمان ژنیوفوبی، داروهای مورد استفاده عبارتند از:
– مسدود کننده های بتا:
اثرات آدرنالین توسط مسدود کننده های بتا روی بدن کنترل می شوند. درصورتیکه بدن دچار اضطراب شود، میزان آدرنالین افزایش می یابد که در نتیجه ی آن مشکلات جسمی ناراحت کننده و گاه مضر از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون ، تپش قلب و صدای لرزان و اندام برای فرد رخ می دهد.
– آرام بخش ها:
بنزودیازپین ها سبب می شوند نگرانی و اضطراب کنترل شود و به آرامش بدن کمک می کنند. این داروها بسیار اعتیاد آور هستند به همین علت باید در مصرف آن احتیاط شود. در صورت داشتن سابقه سوء مصرف الکل یا مواد مخدر ، بنزودیازپین ها را مصرف نکنید.
دیدگاهتان را بنویسید