بیماری های مقاربتی در زنان

بیماری های جنسی در زنان به طور چشمگیری در حال افزایش است. متاسفانه برخی از افراد به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در این زمینه خیلی زود به یکی از این بیماری های جنسی در زنان مبتلا شده و به شرکای جنسی خود هم منتقل میکنند. البته گاهی اوقات این عفونتها به صورت غیر جنسی مثلا از مادر به نوزاد در دوران بارداری، زایمان یا از طریق تزریق خون و سوزنهای آلوده مشترک منتقل شوند. پر تکرار ترین سوال در مورد بیماری مقاربتی این است که از کجا بفهمم بیماری مقاربتی دارم؟ توجه داشته باشید که بیماری های مقاربتی در زنان همیشه علائمی ایجاد نمیکنند. بنابراین انجام آزمایش بیماری های مقاربتی سالی یک بار الزامی است. هم چنین باید همیشه جلوگیری از بیماری های مقاربتی را مدنظر داشته باشید.
بیماری مقاربتی چیست؟
بیماری های مقاربتی یا جنسی Sexually transmitted diseases (STDs) یا عفونتهای مقاربتی (STIs) شناخته میشوند. که معمولاً از طریق تماس جنسی واژنی، مقعدی یا دهانی منتقل میشوند.
باکتریها، ویروسها یا انگلها میتوانند از فردی به فرد دیگر در خون، مایع منی، ترشحات واژن و سایر مایعات بدن منتقل شوند.
انواع بیماری های مقاربتی در زنان
امروزه بیش از ۲۰ نوع بیماری جنسی در زنان کشف شده که شایع ترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- ویروس پاپیلوم (HPV) یا زگیل تناسلی
- کلامیدیا
- سوزاک
- تبخال ناحیه تناسلی
- HIV/AIDS
- شپش ناحیه تناسلی
- سفلیس
- تریکومونیازیس
ویروس پاپیلوم یا زگیل تناسلی شایع ترین بیماری جنسی در زنان و اصلی ترین دلیل سرطان دهانه رحم است. از علائم ابتلا به این ویروس زگیل تناسلی در ناحیه تناسلی زنان است که روشهای مختلفی درمانی برای آن وجود دارد. برای اطلاعات بیشتر، مزایا و معایب واکسن HPV را بخوانید.
سوزاک و کلامیدیا از بیماری های مقاربتی باکتریایی شایع هستند. در واقع، کلامیدیا شایع ترین بیماری جنسی در زنان است که اکثر متخصصان زن حین معاینه معمولی، این دو بیماری عفونی را بررسی میکنند.
همچنین تبخال تناسلی از بیماری های شایع به شمار میرود؛ به طوری که طبق آمار حدود ۱ نفر از ۶ نفر از افراد ۱۴ تا ۴۹ ساله به آن مبتلا هستند.
سفلیس عفونت واگیری از راه جنسی و ناشی از یک نوع باکتری شناخته شده به نام ترپونما پالیدوم است. اولین نشانه سفلیس زخم کوچک و دردناکی است که میتواند بر روی اندامهای جنسی، راست روده و یا داخل دهان ظاهر شود.
تریکومونیازیس یک عفونت شایع جنسی است که توسط انگل ایجاد میشود. در خانمها، تریکومونیازیس میتواند باعث ترشحات بدبو از واژن، خارش دستگاه تناسلی و ادرار دردناک شود.
کدام بیماری های جنسی از مادر به جنین منتقل میشوند؟
بیماری های جنسی مانند سوزاک، کلامیدیا، اچ آی وی و سفلیس میتوانند در دوران بارداری یا زایمان از مادر به نوزاد منتقل شوند. بیماری های مقاربتی در نوزادان میتواند باعث مشکلات جدی یا حتی مرگ آنها شود. همه زنان باردار باید از نظر این عفونت ها غربالگری شوند و تحت درمان قرار گیرند.
علائم بیماری مقاربتی در زنان
از کجا بفهمم بیماری مقاربتی دارم؟ به شریک جنسی خود بگویید که اندام تناسلی شما را بررسی کند اگر یکی از علائم زیر را داشتید به پزشک مراجعه کنید. اگر شک دارید با انجام آزمایش بیماری های مقاربتی میتوانید آگاه شوید.
بیماری های مقاربتی یا عفونت های جنسی گاهی همراه با علامت و یا در بعضی از بیماران هم کلا بدون علامت است. در ادامه به شایع ترین علائم اشاره میکنیم:
زخم یا برجستگی در اندام تناسلی یا در ناحیه دهان یا رکتوم
ادرار دردناک همراه با سوزش
ترشح از آلت تناسلی
ترشحات غیر معمول یا بوی بد واژن
خارش ناحیه واژن
خونریزی غیر معمول واژینال
درد هنگام رابطه جنسی
جوش یا جای زخم
دردناک و متورم شدن غدد لنفاوی، به ویژه در کشاله ران اما گاهی اوقات گستردهتر
درد زیر شکم
تب
بثورات روی تنه، دستها یا پاها
جلوگیری از بیماری های مقاربتی در زنان
راههای مختلفی برای جلوگیری یا کاهش خطر ابتلا به بیماری های جنسی در زنان وجود دارد. انواع جلوگیری از بیماری های مقاربتی:
به صورت مرتب تست دهید: برای زنان تست پاپ اسمیر در نظر گرفته شده که هر سه تا پنج سال در میان باید انجام دهند. همچنین باید از پزشک بپرسید آیا لازم است تست دیگر STD را انجام دهید و واکسن HPV را تزریق کنید یا خیر.
از وسایل بهداشتی استفاده کنید: از کاندوم در سکس واژنی، مقعدی یا دهانی استفاده کنید. توجه داشته باشید که اسپرم کش، قرص ضد بارداری و سایر روشهای جلوگیری از بارداری مانع از حاملگی میشود، اما در برابر بیماری مقاربتی مصونیتی ایجاد نمیکند.
با افراد مختلفی وارد رابطه نشوید: یکی دیگر از راههای مطمئن برای جلوگیری از بیماریهای مقاربتی، ماندن در یک رابطه طولانیمدت است که در آن هر دو نفر فقط با یکدیگر رابطه جنسی دارند و هیچ یک از طرفین به این بیماری مبتلا نمیشوند.
احساس راحتی با پزشک: گفتگوی صادقانه در مورد سابقه جنسی با پزشک و شریک جنسی ضروری است. بنابراین هنگام مراجعه به پزشک سعی کنید فردی را انتخاب کنید که با او احساس راحتی دارید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
از کجا بفهمم بیماری مقاربتی دارم؟ در صورتی که یکی از شرایط زیر را دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید و آزمایش بیماری های مقاربتی را بدهید:
- شما از نظر جنسی فعال هستید و ممکن است در معرض یک بیماری مقاربتی قرار گرفته باشید.
- شما علائم و نشانههایی از عفونتهای مقاربتی را دارید.
- قصد شروع رابطهای جدید و جدی را دارید ولی یک رابطه جنسی پرخطر داشتید.
دیدگاهتان را بنویسید